Работна средба – подготовка на анализа на функционалноста на постојната методологија за пресметување на блок дотациите

44

Во текот на вчерашниот ден Градоначалникот на Општина Чаир г.Ганиу оствари работна средба со заменикот министерот за локална самоуправа на Република Македонија, г. Дејан Павлески и со тим од домашни и странски експерти, која имаше за цел подготовка на анализа на функционалноста на постојната методологија за пресметување на блок дотациите а исто така од страна на експертскиот тим да биде подготвена и компаративна анализа од Велика Британија, Данска, Словенија, Полска и Шведска, со цел да се предложат три модели, заради подобро финансирање и поголема функционалност на општините и подобри локални јавни услуги во областите кои што преку блок дотации се финансираат со средства од централниот буџет.

На средбата се разговараше и за потребата од ревидирање на методологијата за пресметување на блок дотациите, со кои што се финансиират училиштата, детските градинки и установите од областа на културата.

Добијте ажурирања во реално време директно на уредот, сега се претплатите.

Објави од иста категорија

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе