ТЕФЕЈЈУЗ

1.946

Основно училиште "ТЕФЕЈЈУЗ"

Основно училиште Тефејјуз започнува уште во далечната 1884. во зградата изградена од Хилми Бег Дерала, која подоцна е купена од страна на властите на Отоманската Империја и е именувана како “Tefeyyüz İptidai Okulu” („Основно Училиште Тефејјуз“). Како и сите училишта од овој регион, така и ТЕФЕЈЈУЗ во 1919/20 година влегува под раководството на Кралството Југославија, по што продолжува со својата дејност под името „Осман Џикич“. Овие информации се наведени во книгата на Мухарем Парапович и Мухарем Мусич насловена како „Историјата на скопските училишта“ подготвена во 1932-33 година. Тука се наведува дека властите на Отоманската Империја во 1884 година ја купиле зградата на Хилми Бег Дерала, каде што го формирале „Основното училиште Тефејјуз“ (“Tefeyyüz İptidai Okulu”).

Како што подолу се наведува, училиштето Тефејјуз се споменува и во книгата „Историјата на Скопје и околината“ на Салих Асим Беј

ИНФОРМАЦИИ ЗА УЧИЛИШТЕТО

Име на училиштето:

ТЕФЕЈЈУЗ

Адреса:

ЧАРИСКА БР 2

Директор:

ОСМАН ЕМИН

Телефонски број:

+389 2 622 184

Е-пошта:

tefejjuz@hotmail.com

Верификација- број на актот:

10886

Година на верификација:

1950

Јазик на кој се изведува наставата:

Албански јазик и Турски јазик

Година на изградба:

1981

Тип на градба:

Тврда градба

Површина на објектот:

4190 m2

Површина на училшниот двор:

6411 m2

Површина на спортски терени и игралишта:

28 м должина и 14м ширина

Училиштето работи во смена:

2 смени

Начин на загревање на училиштето:

Сопствено парно грење

Број на одделенија:

1-9

Број на паралелки:

34

Број на наставен кадар:

53

Број на ученици:

930

Добијте ажурирања во реално време директно на уредот, сега се претплатите.

Објави од иста категорија

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе