Капан Aн

726

Капан ан – Изграден од познатиот турски војсководец Иса бег во средината на 15 век, со функција на класичен карван-сарај и голем склад на стоки, со два влеза сместени на југ и на север од анот, а се наоѓа во еден од најпрометните делови во центарот чаршијата Покрај неговиот источен ѕид течела реката Серава, која во 1968 е покриена. Комплетно реставриран во 1971-1973 г., денеска е средиште на неколку ресторани и кафулиња, но и со недоволно искористени внатрешни делови.

Добијте ажурирања во реално време директно на уредот, сега се претплатите.

Објави од иста категорија

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе