Музеј на Современа уметност

634

Куршумли ан – Изграден во 15 век со функција на карван-сарај за трговците и намер-ниците кои доаѓале во чарши-јата за нудење и купување на своите трговски стоки. Во 1878 г. е пренаменет во затвор. Денеска овој турски ан е претворен во Лапидариум (изложбена колекција на камени споменици) во состав на Археолошкиот музеј и се наоѓа во непосредна близина на стариот пазар.

Добијте ажурирања во реално време директно на уредот, сега се претплатите.

Објави од иста категорија

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе