Алаџа Џамија

622

Алаџа џамија – Изградена во 15 век од вториот турски намесник во Скопје, Исхак бег, лоцирана на северниот крај на чаршијата, до Бит-пазар. Во нејзиниот состав имало и имарет со општествено-религиозна содржина, а медресата во состав на оваа џамија била една од најпознатите во Румелија, како прва медреса (со библиотека) основана на просторот на некогашна Југославија.

Добијте ажурирања во реално време директно на уредот, сега се претплатите.

Објави од иста категорија

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе