Камениот мост

1.110

Камениот мост – монументална градба врз реката Вардар, првично најверојатно изградена во втората половина на 15 век за време на владеењето на султанот Мурат Втори, а потоа многу пати доградувана и реновирана. Изградена од мегалитски камени блокови залиени со олово, со импозантни лакови потпрени врз столбови коишто се наоѓаат во вода. Мостот претставува влез кон чаршијата од нејзината јужна страна и е заштитен знак на градот Скопје.

Добијте ажурирања во реално време директно на уредот, сега се претплатите.

Објави од иста категорија

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе