Првиот клуб на роботика во основните училиште

98

Не е прв пат Градоначалникот на Општина Чаир Висар Ганиу и Министерот за Образование и Наука Арбер Адеми да се ангажираат за реализација и поддршка на иновативни проекти во полза на подобрувањето на нивото на едукативно – образовниот процес во основните училишта на Оштина Чаир.

Овој пат, со иницијатива на Советот на родители на Основното Учичилште “Исмаил Ќемали“ претставен од страна на г-дин Фатмир Битиќи и во соработка со престижната домашна компанија во областа на технологијата – “GDI“, се презентираше првиот клуб на роботика во основните училиште на нашата општина, каде учениците ќе се здобијат со знаење за да можат да креираат различни базични модели на роботи и да го направат нивното програмирање.

Важноста на имплементирањето на овој едукативен проект кој започнува од Основното Училиште “Исмаил Ќемали“ и ќе продолжи во другите училишта, стои во потребата од ориентирање и будење на интересот на новите генерации за науките на модерната технологија, стимулирање на технолошката креативност кај нив и интерацијата во полза на проширување на хоризонтот на знаење кој мора да биде во тек во модерната наука.

Добијте ажурирања во реално време директно на уредот, сега се претплатите.

Објави од иста категорија

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе