Саат Kула

580

Саат кула – Изградена во 16 век северно од Султан-Муратовата Хјунќар џамија, на возвишение кое доминирало врз чаршијата. Тоа е првиот јавен часовник, со четири бројчаници, во облик на саат-кула (со основа 2,5 на 2,5 метри) изграден на територијата на целото Османлиско царство. Саатот денеска не работи, бидејќи неговиот механизам е однесен на поправка пред земјотресот во 1963 г., но никогаш не е вратен на објектот.

Добијте ажурирања во реално време директно на уредот, сега се претплатите.

Објави од иста категорија

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе