Даут Пашин Амам

1.640

Даут Пашин Амам – Исламска профана архитектонска целина изградена од голе-миот везир Даут Паша во 15 век. На почетокот користена како харем на пашата, подоцна ја менува намената и станува јавно купатило. Де-неска, овој турски амам е претворен во Национална галерија на уметноста и се наоѓа на самиот јужен влез на чаршијата.

Добијте ажурирања во реално време директно на уредот, сега се претплатите.

Објави од иста категорија

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе