Прелистување

Галерија

Црквата Св. Спас

Црквата "Св. Спас" – Изградена во 17 век, до половина вкопана во земја, врз темелите на уште постара христијанска црква. Однадвор со скромен изглед, таа плени со својата внатрешност и со својот фас-цинантен дрвен иконостас. Во нејзиниот…

Даут Пашин Амам

Даут Пашин Амам – Исламска профана архитектонска целина изградена од голе-миот везир Даут Паша во 15 век. На почетокот користена како харем на пашата, подоцна ја менува намената и станува јавно купатило. Де-неска, овој турски амам е…

Мустафа-пашина џамија

Мустафа-пашина џамија – Изградена од Мустафа паша во 16 век, која привлекувама со својата убавина и голе-мина, со убавината на мина-рето, но и со турбето во состав на џамијата кое е погребан Мустафа паша. Неодамна реновирана, таа и денеска…

Мурат Пашина Џамија

Мурат-пашина џамија – Се наоѓа среде чаршијата, спроти Чифте амамот, со подоцна изградена фонтана на влезот на џамијата и со елементи од барокниот стил.

Гази Иса-бегова Џамија

Гази Иса-бегова џамија – Лоцирана во близина на Куршумли ан и Бит-пазар, спаѓа во редот на највредни културно-историски споменици од исламската архитектура во Македонија (од типот на џамии со две еднакви куполи), изградена во втората…

Алаџа Џамија

Алаџа џамија – Изградена во 15 век од вториот турски намесник во Скопје, Исхак бег, лоцирана на северниот крај на чаршијата, до Бит-пазар. Во нејзиниот состав имало и имарет со општествено-религиозна содржина, а медресата во состав на…

Камениот мост

Камениот мост – монументална градба врз реката Вардар, првично најверојатно изградена во втората половина на 15 век за време на владеењето на султанот Мурат Втори, а потоа многу пати доградувана и реновирана. Изградена од мегалитски камени…

Црквата “Свети Великомаченик Димитриј”

Црквата "Свети Великомаченик Димитриј" – Изградена во 15 век, откако претходно била срушена од Даут паша за на нејзино место да се направи Даут-пашиниот амам. Со тробродна конструкција, таа има скромни уметнички квалитети, со галерија,…

Сул Ан

Сул Ан – Оваа импресивна архитектонска целина потекнува од 15 век. Се наоѓа во централниот дел на ССЧ а денеска се користи како средиште на Академијата за ликовни уметности.

Саат Kула

Саат кула – Изградена во 16 век северно од Султан-Муратовата Хјунќар џамија, на возвишение кое доминирало врз чаршијата. Тоа е првиот јавен часовник, со четири бројчаници, во облик на саат-кула (со основа 2,5 на 2,5 метри) изграден на…

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе