Прелистување

Галерија

Детски Театрален Центар

Детски Театрален Центар -  Детски театрален центар е носител на прогресивни идеи на театарот за деца и младинци и нивната улога во мултиетничко општество во Македонија. Детски театрален центар се стреми кон новата театарска културна…

Музеј на Современа уметност

Куршумли ан – Изграден во 15 век со функција на карван-сарај за трговците и намер-ниците кои доаѓале во чарши-јата за нудење и купување на своите трговски стоки. Во 1878 г. е пренаменет во затвор. Денеска овој турски ан е претворен во…

Куршумли Aн

Куршумли Aн – Изграден во 15 век со функција на карван-сарај за трговците и намер-ниците кои доаѓале во чарши-јата за нудење и купување на своите трговски стоки. Во 1878 г. е пренаменет во затвор. Денеска овој турски ан е претворен во…

Капан Aн

Капан ан – Изграден од познатиот турски војсководец Иса бег во средината на 15 век, со функција на класичен карван-сарај и голем склад на стоки, со два влеза сместени на југ и на север од анот, а се наоѓа во еден од најпрометните делови во…

СКОПСКО КАЛЕ

СКОПСКО КАЛЕ – Издигнато на доминантна позиција над градот, Скопското Кале сведочи за древноста, за историјата низ која живеел и се издигнал главниот градот. Кога доаѓате во старо Скопје од новиот дел на градот, не може а да не ја…

Чифте Амам

Чифте амам – Изграден восредината на 15 век од Иса бег, а поседувал двојни бањи (чифт – пар), за одделнобањање на мажи и жени. Таа своја функција ја има задржано најдолго на европските географски простори. Богато внатрешно декориран.…

Безистен

Безистен – Првото и најстарото јадро на Скопската чаршија, како што е тоа воопшто случај кај чаршиите од ориентален тип, било околу Безистенот. Безистенот, во слободно толкување, е трговски центар кој се состои од цврсто изградени дуќани,…

Општина Чаир го одбележа Светскиот ден на лицата со Down Syndrom под мотото #ијассумкакоти

Општина Чаир го одбележа Светскиот Ден на лицата со Down Syndrom под мотото #ијассумкакоти Овој ден посветен на лицата со Down Syndrom има за цел да потсети на нашата институционална и граѓанска обврска за заштита и промоција на…

Градоначалникот на Општина Чаир, Висар Ганиу, ја посети денес изгорената куќа на семејството Џемаили…

Во врска со ова посета, Градоначалникот изјави: "Во најтешките моменти во животот, надежта и силата за да се крене повторно, човекот ги наоѓа во испружената рака на помошта. Вознемирен од она што го слушнав, не можев да седам без да ја…

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе