Улицата „Славеј Планина“ го добива името на екс Претседателот на Косово „Ибрахим Ругова“

53
Во една од најстарите населби на општина Чаир и многу блиску до Скопското Кале денеска заедно со претседателката на Република Косово Вјоса Османи Садриу го олицетворивме историскиот претседател д-р Ибрахим Ругова со именување на една од улиците на главниот град на земјата по неговото име. Со нас денеска беше и Теута Ругова, ќерката на претседателот Ибрахим Ругова.
Ова е најмалото нешто што можеме да го направиме за еден толку истакнат лидер на нашата нација, човек кој до последниот миг од својот живот дишеше за Косово особено и за Албанците воопшто.
Доктор Ибрахим Ругова навистина не го виде независното Косово со свои очи, но денес не само што го гледаме независното Косово туку и неговото име го овековечуваме насекаде надвор од границите за никогаш да не го фати ниту една честичка на заборавот.
Животот, душата и делото на Ибрахим Ругова се преточени во светлина и инспирација за сите Албанци каде и да живеат.
Заедно со претседателката ја посетивме и нашата Стара чаршија, положивме цвеќе кај спомениците на Скендербег и на Хасан Приштина.
Претседателке Вјоса Османи, ви благодариме за честа што му ја направивте на Скопје денес!

Добијте ажурирања во реално време директно на уредот, сега се претплатите.

Објави од иста категорија

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе