Shfletimi i kategorisë

MONUMENTET HISTORIKO KULTURORE

Xhamia e Mustafa Pashës

Xhamia e Mustafa Pashës – E ndërtuar nga Mustafa Pasha në shekullin 16, e cila josh me bukurinë dhe madhësinë e saj, por edhe me tyrben në përbërje të xhamisë në të cilën është varrosur Mustafa Pasha. Kohë më parë e restaruar, edhe sot e ka…

Xhamia e Murat Pashës

Xhamia e Murat Pashës – Ndodhet në mes të çarshisë, përballë Çifte Hamamit, më vonë e mbindërtuar me fontanë në hyrje të xhamisë dhe me elemente të stilit barok.

Xhamia e Isa Beut

Xhamia e Isa Beut – E vendosur në afërsi të Kurshumli Hanit dhe Bit-pazarit, është në kategorinë e monumenteve më të rëndësishme kulturore-historike të arkitekturës islame në Maqedoni (xhami të llojit me dy kupolla të njëjta), e ndërtuar në…

Xhamia Allaxha

Xhamia Allaxha – E ndërtuar në gjysmën e dytë të shekullit 15 nga zëvendësi i dytë i sulltanit në Shkup, Isak Beu, e vendosur në anën skajin verior të çarshisë, afër Bit – pazarit. Në përbërjen e saj ka patur edhe timaret, me përmbajtje…

Ura e Gurit

Ura e Gurit – objekt monumental mbi lumin Vardar,fillimisht e ndërtuar në gjysmën e dytë të shekullit 15 gjatë periudhës së sundimit të Murat II, dhe pastaj shumë herë e mbindërtuar dhe rinovuar. E ndërtuar prej blloqeve të gurit megalit të…

Kisha “Shën Martiri i Madh Dimitrij”

Kisha „Shën Martiri i Madh Dimitrij“– E ndërtuar në shekullin 15, pasi më herët ishte e rrënuar nga Daut pasha me qëllim që në vend të saj të ndërtohet Hamami i Daut Pashës. Me konstruksion tre anijesh, ajo ka kualitetet modeste artistike,…

Suli Hani

Suli Hani – Kjo tërësi arkitektonike përshtypëse daton nga shekulli 15. Ndodhet në pjesën qendrore të Çarshisë së Vjetër dhe sot shfrytëzohet si qendër për Akademinë e Arteve figurative.

Sahat Kulla

Sahat Kulla – E ndërtuar në shekullin 16 në veri të Xhamisë së Sulltan Muratit, në lartësi që ka dominuar mbi çarshinë. Ajo është ora e parë publike me katër numërorë, në formë të sahat kullës (me themel 2.5 deri në 2.5 m) e ndërtuar në…

Qendra Teatrore për fëmijë

Qendra Teatrore për fëmijë-Qendra teatrore për fëmijë është bartëse e ideve progresive të teatrit për fëmijë dhe të rinj dhe rolit të tyre në shoqërinë multietnike në Maqedoni. Qendra teatrore për fëmijë synon kultivimin e kulturës së re…

Muzeu i Artit Modern

Muzeu i Artit Modern - Është formuar në vitin 1964. Ndërtesa është ndërtuar në vitin 1970. Muzeu posedon rreth 3000 vepra, i krijuar me donacione nga 60 shtete dhe një koleksion kombëtar prej rreth 1600 veprave.

Kurshumli Hani

Kurshumli Hani – I ndërtuar në shekullin 15 me funksion të karvan sarajit për tregtarët dhe furnizuesit të cilët kanë ardhur në çarshi për ofrim dhe blerje të mallrave tregtarë. Në vitin 1878 është ridedikuar në burg. Sot, ky han turk është…

Kisha “Shën Spas”

Kisha “Shën Spas“ – E ndërtuar në shekullin 17, deri në mes e groposur në tokë, mbi themelet e një kishe edhe më të vjetër krishtere. Nga jashtë me pamje modeste, ajo rrezaton me brendësinë e saj dhe me ikonat e saj prej druri. Në oborrin e…

Ky website përdor cookies për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por mund të zgjedhni nëse dëshironi. I pranoj Lexo më shumë