Црквата Св. Спас

Црквата "Св. Спас" – Изградена во 17 век, до половина вкопана во земја, врз темелите на уште постара христијанска…

Даут Пашин Амам

Даут Пашин Амам – Исламска профана архитектонска целина изградена од голе-миот везир Даут Паша во 15 век. На…

Мустафа-пашина џамија

Мустафа-пашина џамија – Изградена од Мустафа паша во 16 век, која привлекувама со својата убавина и голе-мина, со…

Мурат Пашина Џамија

Мурат-пашина џамија – Се наоѓа среде чаршијата, спроти Чифте амамот, со подоцна изградена фонтана на влезот на…

Гази Иса-бегова Џамија

Гази Иса-бегова џамија – Лоцирана во близина на Куршумли ан и Бит-пазар, спаѓа во редот на највредни…

Алаџа Џамија

Алаџа џамија – Изградена во 15 век од вториот турски намесник во Скопје, Исхак бег, лоцирана на северниот крај на…

Камениот мост

Камениот мост – монументална градба врз реката Вардар, првично најверојатно изградена во втората половина на 15 век…

Сул Ан

Сул Ан – Оваа импресивна архитектонска целина потекнува од 15 век. Се наоѓа во централниот дел на ССЧ а денеска се…

Саат Kула

Саат кула – Изградена во 16 век северно од Султан-Муратовата Хјунќар џамија, на возвишение кое доминирало врз…

Детски Театрален Центар

Детски Театрален Центар -  Детски театрален центар е носител на прогресивни идеи на театарот за деца и младинци…

Оваа веб-страница користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитајте повеќе